Slovákov čoraz viac láka investovanie do nehnuteľností tak doma, ako aj v zahraničí a je predpoklad, že ich hodnota bude aj v budúcnosti rásť. Drvivá väčšina odborníkov na získavanie kapitálu a investovanie a expertov na reality či financie sa zhodla v internom prieskume advokátskej kancelárie Highate Law & Tax v tom, že minimálne v Bratislave v najbližších dvoch rokoch porastú nielen ceny bytov, ale aj dopyt po nich.

Odpovedalo takto zhruba 75 % opýtaných. Viac ako polovica respondentov je tiež presvedčená, že kúpa investičného bytu na Slovensku na prenájom je lepším investičným rozhodnutím ako investícia do ETF. Pokiaľ však ide o realitné aktíva s najväčším potenciálom rastu, až 51 % účastníkov sa zhodlo, že sú to logistické priestory. Najmenší potenciál majú podľa nich, naopak, kancelárske priestory, v prospech ktorých sa vyjadrilo len 6 % opýtaných. Dôvodom je najmä hybridný model práce, preferovaný mnohými firmami.

Zaujímavou investičnou príležitosťou sú však aj reality v zahraničí. „Investičné sentimenty reflektujú na viacero aspektov, či už ide o aktuálnu ekonomickú a politickú situáciu na Slovensku, geopolitické dianie, trendy na pracovnom trhu, stavebnú legislatívu, ale aj o návratnosť a celkovú výnosnosť investície,“ vysvetľuje advokát Highgate Law & Tax Peter Varga.

Investičné nehnuteľnosti financujú Slováci aj fondmi