V oboch prípadoch ide o veľkorozmerné grafiky, ktorých nosná téma je priemyselná estetika. Návrh by mal byť inšpirovaný napríklad prvkami spojenými so stavbou a stavebnými strojmi a materiálmi, priemyslom, fabrikami, logistikou či výrobnou technológiou. Taktiež by mal prezentovať estetiku, ktorá sa v týchto témach skrýva. Úlohou pre stredoškolákov je vymyslieť návrh na požiarnu nádrž s technickou miestnosťou s celkovou plochou vyše 488 štvorcových metrov v CTPark Žilina Airport. Pre vysokoškolákov je na tvorbu určená stena priemyselnej haly s plochou zhruba 1038 štvorcových metrov, takisto v CTPark Žilina Airport.

Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci a študenti slovenských stredných a vysokých škôl umeleckého zamerania, pričom návrh môžu vypracovať ako jednotlivci, tak aj kolektívy. Vyplnenú prihlášku je potrebné zaslať do 15. februára 2024. Grafický návrh podľa technických požiadaviek je potrebné spracovať do 1. apríla 2024.

Víťaz Industrial Aesthetics Challenge získa aj zaujímavú finačnú odmenu. V stredoškolskej kategórii je to 500 €, pre vysokoškolákov je to 1000 €.

Takáto veľkorozmerná kresba v CTParkoch nie je novinkou. Prvú v rámci Slovenska umiestnil developer v CTParku Trnava. Maľbu s rozlohou 452 štvorcových metrov za 21 dní vytvorilo umelecké duo Feher & Velebný, ktorí sú známymi autormi z viacerých streetartových projektov.

Druhá pomaľovaná nádrž sa nachádza v areáli CTParku Žilina. Motív maľby, ktorého autorkami sú umelkyne Slavomíra Ondrušová, Ivana Šáteková a Natália Jarembáková zo zoskupenia DZIVE, vychádza z aktuálnych enviro a eko tém.

V minulom roku pribudla maľba aj na požiarnu nádrž v CTParku Prešov South. Autorkou návrhu v téme „Slovensko 2030“ je víťazka prvého ročníka umeleckej súťaže CTP X ATELIER XIII, Sarah Máteová zo Školy umeleckého priemyslu v Košiciach. O realizáciu sa postaral ATELIER XIII.

„Pri návrhu, výstavbe a prevádzke našich priemyselných parkov sa riadime filozofiou udržateľnosti a rozvoja miest a obcí. V priestoroch, v ktorých pôsobíme, je našou snahou zapadnúť prirodzene, ako dobrý sused. K tomu patrí aj spolupráca s miestnymi komunitami či školami,“ vysvetľuje Stanislav Pagáč, Managing director CTP pre Slovensko. Spoločnosť CTP aj v zahraničí poskytuje steny svojich hál, či iných objektov pre umeleckú tvorbu. „Cieľom podobných projektov je poskytnúť lokálnym umelcom a talentovanej mládeži príležitosť a priestor na realizáciu,“ dopĺňa Stanislav Pagáč.