“Naši zákazníci požadujú rýchle, udržateľné a inovatívne riešenia pre svoje dodávateľské reťazce. Ak je infraštruktúra pre konvenčné dopravné prostriedky preťažená alebo neexistuje, ponúkajú nákladné drony možnosť prehodnotiť logistické plány. Možnosti využitia v logistike sú neobmedzené,” hovorí Jochen Thewes, CEO spoločnosti DB Schenker.

Statické overenie konceptu malo za cieľ otestovať kapacitu prepravného systému dronu. Výsledky testovania pomohli vytvoriť operačný plán, ktorý je prvý svojho druhu a poslúži k vytvoreniu bezpečného prostredia pri ostrej prevádzke VoloDronov. Integrácia lietadla do logistických sietí celého sveta pomôže automatizovať logistiku a ponúkne ďalšie udržateľné riešenie pri nákladnej preprave.

“Vytvorením prevádzkového plánu udávame nový trend v prepravnej logistike a máme hmatateľné dôkazy o pripravenosti našich nákladných dronov. DB Schenker je cenným partnerom a správnym prostredníkom pre komerčnú prevádzku VoloDronov,” uvádza Christian Bauer, CCO spoločnosti Volocopter.

Výskumné tímy oboch spoločností, v spojení s tímom z Fraunhoferovho inštitútu, simulovali integráciu dronu do logistickej siete. Skúmali proces balenia tovaru, bezpečné uchytenie nákladu a prepravu pomocou automatizovaných nákladných vozidiel, ktorá poskytla spoločnosť Gideon Brothers. Ďalej technici otestovali samotné naloženie nákladu a jeho prepravu. Cieľom bolo určiť postupy pre bežnú prevádzku, ktoré budú slúžiť pracovníkom pri príprave VoloDronu k letu.

“VoloDrone odkrýva nové možnosti pre odbor logistiky a predstavuje dôležitú súčasť plánov DB Schenker v oblasti inovácií a udržateľnosti. Praktické riešenia a zameranie na pohodlie zákazníka vytvára z Volocopteru lídra na trhu mestskej leteckej dopravy,” dodáva Erik Wirsing, Global Head of Inovation spoločnosti DB Schenker.

Od začiatku je dron vyvíjaný na komerčné využitie v segmente B2B prepráv. VoloDrone je ťažkotonážny dron poháňaný batériami a dokáže prepraviť 200 kg nákladu na vzdialenosť 40 km. Samotné lietadlo váži cez pol tony, v priemere meria 9,15 m a vysoký je 2,15 m. Osemnásť elektrických motorov a rotorov umožňuje dronu vertikálne vzlietnuť i pristáť.

VoloDrone pri plnej prevádzke bude možné využiť pri prepravám do ťažko prístupných miest, ako sú ostrovy, horské oblasti alebo z lode na pevninu. Využitie nájde aj v mestskej logistike, čo značne uľaví ovzdušiu vo vnútri miest.

 

Zdroj:// Logistika dnes