V Accolade Industrial Fund sa zameriavate na investície do priemyselných nehnuteľností. Prečo ste sa rozhodli práve pre priemyselné budovy, v čom je ich potenciál?

Priemyselné nehnuteľnosti majú rozhodne budúcnosť. Už pred šiestimi rokmi sme vedeli, že priemyselné haly a kvalitná infraštruktúra pre podnikanie bude čím ďalej viac potrebné. Dokazuje to aj posledný rok, keď celý svet ochromila pandémia koronavírusu. Rovnako ako chcete mať do druhého dňa nový telefón, očakávate, že budete mať do druhého dňa aj základné potraviny. V každodennom živote si to väčšina ľudí neuvedomuje, ale práve moderné haly sú v dobe krízy tými miestami, vďaka ktorým je rýchle dodanie tovarov možné.

Z hľadiska fungovania spoločnosti sú teraz priemyselné nehnuteľnosti bezkonkurenčným prvkom zásobovania nás všetkých; stali sa veľmi žiadaným aktívom. Nachádzame sa vo fáze ďalšej transformácie tradičného priemyslu a už teraz je jasné, že industriálne budovy v nej budú hrať hlavnú úlohu.

V spojení s pandémiou Covid-19 sa neustále hovorí o negatívnych dopadoch na ekonomiku či firmy. Ako sa táto situácia odrazila na záujme o prenájom vašich budov?

V poslednej dobe vnímame zvyšujúci sa dopyt po priemyselných priestoroch práve v súvislosti s „Covidom“; segmenty e-commerce a logistiky zaznamenali rastúcu tendenciu. Nepocítili sme žiadne výpadky nájomného. Za posledný rok si fond priemyselných nehnuteľností Accolade pripísal do svojho portfólia 215 560 m2 nových, k okoliu šetrných priestorov pre podnikanie v hodnote 174 mil. EUR. Svojim investorom priniesol zhodnotenie 10,02 % v eurovej a 12,02 % v korunovej triede.

Všímame si aj čiastočný návrat výrob z Ázie, a tiež väčšiu potrebu skladovania, pretože just-in-time alebo just-in-sequence model sa ukázal v kríze ako nie úplne vhodný.

Aj priemyselná budova môže byť šetrná k prírode a dobrým miestom pre zamestnancov.

Vaše portfólio tvoria budovy, ktoré sú postavené s ohľadom na životné prostredie. Čím sú iné?

Naše parky fungujú nielen v súlade s prírodou a svetom okolo nás, ale zaručujú aj vysokú mieru energetickej sebestačnosti, efektívne hospodárenie s vodou a nadštandardné pracovné podmienky pre zamestnancov. V Accolade sme vytvorili portfólio budov, ktoré spĺňajú tie najprísnejšie štandardy modernej výstavby a vplyvu na životné prostredie, čo potvrdzujú ich prestížne certifikácie udržateľnosti BREEAM. V súčasnej dobe máme jedno z najzelenších portfólií industriálnych budov v Európe. Príkladom toho je aj najšetrnejšia moderná hala sveta v českom Chebe, kde sa splachuje dažďovou vodou, tieni predokennými žalúziami, okolie zdobí rozmanitá zeleň miestnych pôvodných druhov, unikátom je hotel pre hmyz. K dispozícii je vonkajšia posilňovňa pre zamestnancov aj odpočinková zóna.

Accolade má dnes 36 percent portfólia hál postavených na tzv. brownfieldoch (pozn. redakcie: ide o nehnuteľnosť v už urbanizovanom území, ktorá nie je využívaná, je zanedbaná, niekedy aj kontaminovaná a efektívne ju môžeme využívať až po revitalizácii.)  Aj hala v Chebe vznikla na mieste bývalých strojární, kde sa za komunistickej éry vyrábali veľkorýpadlá pre povrchové doly.

Pre koho sú tieto priestory vhodným riešením? Aké typy spoločností sú vašimi nájomcami najčastejšie a prečo?

Moderné a udržateľné priemyselné haly prenajímame s celkovou plochou 950 282 m2 desiatkam nájomcov z európskeho i svetového biznisu, pôsobiacich najmä v oblastiach logistiky, e-commerce až po výrobu. Patria medzi nich napr. DHL, KION, Raben, Assa Abloy, Expondo či real Digital. Priemerná dĺžka nájmov je viac než šesť rokov.

Haly musia byť pripravené, musia sa stavať maximálne funkčne, aby 9 z 10 klientov, ktorí prídu, sa mohli v hale usadiť. Využívame globálne štandardy stavieb, a tým dosahujeme, že zahraniční investori majú podobné globálne podmienky na celom svete. Jedine takto môžeme zaistiť dlhodobú udržateľnosť nehnuteľností.

Našim investorom ponúkame stabilný výnos. Existujúci nájomcovia s nami rastú, prichádzajú aj noví, záujem o naše haly je veľký. Dokazuje to v súčasnej dobe 100 % obsadenosť, ktorá výrazne prekonáva nielen trh strednej a východnej Európy, ale aj ten nemecký.

Akú príležitosť ponúkne expanzia Accolade na Slovensko?

V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou rozširujete svoje pôsobenie na náš trh. Prečo ste sa rozhodli pre Slovensko?

K distribúcii Fondu na Slovensko došlo prirodzeným vývojom. Reagujeme na zvyšujúci sa dopyt a záujem o tento typ investovania. Chceli sme i slovenským investorom ponúknuť možnosť podieľať sa na investovaní do udržateľnej budúcnosti európskeho podnikania, do priemyselných nehnuteľností.

Slovensko je pre nás veľmi dôležitý trh z hľadiska našej zahraničnej expanzie. Naším cieľom je vybudovať stredoeurópsku finančnú inštitúciu, ktorá prinesie i slovenským investorom možnosť podieľať sa a zarábať na aktivitách spoločností, ako je DHL alebo Kion. Faktom tiež je, že Česi a Slováci mali k sebe vždy blízko.

Môže byť výstavba nových priemyselných budov príležitosťou aj pre menšie podniky, ktoré vám môžu poskytnúť napr. svoje služby a stať sa tak vašou investíciou?

Priemyselné nehnuteľnosti hrajú dôležitú úlohu v stratégiách tých najväčších svetových fondov, no zároveň sú žiadaným aktívom aj pre menších investorov. Dynamický rast sektorov logistiky a e-commerce ukázal ich investičný potenciál. Aj pre malých a stredných podnikateľov je to určite príležitosť. Vždy sa snažíme, tam kde to ide, využívať lokálnych dodávateľov a lokálne služby. Pretože chceme byť dlhodobým susedom s dobrými vzťahmi.

 

Zdroj:// Podnikajte