Kým počas pandémie koronavírusu bol badateľný zvýšený záujem zo strany e-komerčných firiem o skladové priestory, teraz ich záujem trochu klesá. Ako však poznamenáva Michal Přib, business development manažér spoločnosti GLP, aj v tomto odvetví existujú výnimky. Osobne zaznamenáva rastúci záujem hlavne zo strany priemyselných firiem a distribútorov výrobkov.

ZÁUJEM UKRAJINSKÝCH FIRIEM

Developeri sa zhodujú v tom, že vojna na Ukrajine má značný vplyv na cenu nájmov, ceny energií a stavebných prác. Zaujímavosťou je podľa Přiba záujem ukrajinských firiem o premiestnenie výrobných prevádzok na Slovensko či na východnú Moravu. Snažia sa tým znížiť riziká spojené s vojnovým konfliktom. A do akej miery sa vyrovnala jeho firma s vyššími nákladmi v dôsledku inflácie, vyšších cien elektriny, plynu či pohonných hmôt?

„Pokiaľ ide o infláciu zdražovania cien materiálov, podarilo sa nám so situáciou vyrovnať dobre, naše projekty tým ohrozené nie sú. Výstavba sa ale predražuje a navyše sa predlžujú termíny dodania niektorých projektov. Naši klienti však situáciu chápu a spolupráca s nimi aj naďalej pokračuje,“ vysvetľuje Jan Palek, riaditeľ GLP pre Českú republiku a Slovensko s tým, že pokiaľ ide o zvyšovanie cien energií, tu sa vypláca ich dlhodobá stratégia zameraná na výstavbu energeticky úsporných are-álov. Budovy vybavujú tepelnými čerpadlami a aplikujú kvalitnú tepelnú izoláciu. Pomocou technológií na efektívne riadenie budov umožňujú klientom získať maximálnu kontrolu nad spotrebou energií a prevádzkou vôbec.

SOLÁRNE PANELY POMÁHAJÚ

Developerská firma GLP inštaluje tiež fotovoltaické panely v snahe vyrobiť maximálne množstvo energie na prevádzku z vlastných zdrojov. „Do budúcnosti prichádza do úvahy aj využitie ďalších zdrojov, napríklad z veterných elektrární. Všetko však, samozrejme, závisí od rozumnej návratnosti takýchto investícií,“ konštatuje Palek, ktorého spoločnosť GLP našťastie žiadne dramatické opatrenia zavádzať nemusela. „Iba musíme infláciu a ceny energií premietnuť do cien účtovaných zákazníkom,“ podotkne Palek.

Investície do automatizácie a modernizácie majú podľa neho význam v tom, že dlhodobo stabilizujú náklady na energie a umožňujú klientom lepšie hospodáriť. Kvalitne zateplená budova s tepelnými čerpadlami má výrazne nižšiu spotrebu energií, čo umožňuje lepšie sa vyrovnať s možnými výkyvmi.

„Pri súčasných cenách energií sú také investície navyše rýchlo návratné a dávajú preto zmysel. V prípade fotovoltaiky je možné aj podstatne znížiť náklady na prevádzku budov.“

NÍZKA NEOBSADENOST

Napriek kríze je miera neobsadenosti logistických projektov nielen na Slovensku, ale všade v Európe rekordne nízka. V najžiadanejších lokalitách, teda v dopravných uzloch v okolí veľkých miest, je práveže nedostatok priestorov. Ako poznamenáva Přib, stále však vidia mnoho príležitostí pre nové logistické a obchodné projekty na Slovensku, najmä v regiónoch západne od Bratislavy.

„Naše developerské projekty sú dôležité nielen pre zásobovanie celého Slovenska, ale aj pre susedné krajiny: Českú republiku, Rakúsko a Maďarsko. Z hľadiska významu projektov hrá veľkú úlohu ich zemepisná poloha a napojenie na dopravnú infraštruktúru. Naše logistické parky umožňujú obsluhu viacerých krajín súčasne. Projekty GLP sú dôležité aj pre slovenský priemysel, najmä pre automobilový priemysel. Jedným z našich zákazníkov je popredný distribútor pneumatík, ktorý prostredníctvom našich logistických parkov zásobuje rôznych slovenských koncových zákazníkov,“ dodáva Přib.

ENERGETICKÁ SEBESTACNOST

Zvyšovanie energetickej efektivity prevádzky budov je prioritou aj pre spoločnosť Prologis. Tá sa venuje zvýšeniu celkovej udržateľnosti a odolnosti portfólia nehnuteľností. „Pre širší kontext je dôležité spomenúť, že tento rok sme si v rámci nášho programu Net Zero 2040 stanovili vedecky podložený cieľ dosiahnuť čisté nulové emisie naprieč celým našim hodnotovým reťazcom – to znamená, že eliminácia emisií uhlíka sa nebude týkať len našich developerských aktivít, ale tiež činností a prevádzok zákazníkov,“
podotkne Martin Baláž, viceprezident a country manager Prologis v Českej republike a na Slovensku.

Pri dosiahnutí spomínaného cieľa pomáhajú do značnej miery práve alternatívne zdroje energií, z ktorých najaktívnejšie využíva Prologis solárne systémy a možnosti nákupu elektriny s certifikátmi udržateľnosti. „V rámci programu Prologis SolarSmart,
ktorý je súčasťou našej ponuky služieb Prologis Essentials, staviame, prevádzkujeme a udržiavame strešné solárne systémy. V roku 2021 z nich odoberalo energie približne 60 zákazníkov po celom svete. Naša solárna kapacita zatiaľ dosahuje objem 325 MW, do roku 2025 ju však chceme značne znásobiť a dosiahnuť úroveň 1 GW,“ vysvetľuje Baláž.