Rozhodnutie vyplýva z koncernovej stratégie umiestňovať nové projekty výroby vozidiel do jestvujúcej výrobnej štruktúry. „Zlúčením oboch modelov v bratislavskom závode optimalizujeme vyťaženie závodu, posilníme dôležité synergie v rámci produktovej rodiny a znížime tak výrobné náklady,“ uviedol Christian Vollmer, člen predstavenstva pre produkciu a logistiku značky Volkswagen.

„Tím zamestnancov Volkswagen Slovakia odviedol skvelú prácu. Pridelenie nových modelov do Bratislavy je výsledkom našej spoločnej práce na zvyšovaní efektivity, ako aj konštruktívneho dialógu s našimi partnermi. Snaha a nasadenie sa vyplatili a tento medzistupeň sme dosiahli. Moje veľké poďakovanie za to patrí všetkým zamestnancom a zamestnankyniam,“ povedal Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

Na začiatku minulého roka predstavila spoločnosť Volkswagen Slovakia stratégiu Plán 2025. Cieľom bolo zabezpečenie budúcnosti podniku, ako aj zabezpečenie zamestnanosti pre pracovníkov Volkswagen Slovakia. Vďaka získaniu nového projektu teraz podnik dokáže garantovať existujúce pracovné miesta. Popri aktivitách v oblasti zvyšovania efektivity a udržateľných rámcových podmienkach pre zamestnancov hral pri rozhodovaní dôležitú rolu aj tretí faktor, a to zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.

Nasledujúce generácie Volkswagen Passat a ŠKODA Superb budú integrované do existujúcej produkcie bez toho, aby sa musel závod priestorovo rozširovať. Veľký podiel investícií sa využije na prebudovanie karosárne, kompletnú prestavbu linky v lakovni, ako aj na ďalšie dodatočné technológie.

Obidve vozidlá patria do rovnakej produktovej rodiny. Vďaka ich plánovanému spojeniu v jednom závode sa dajú využiť významné synergie vo výrobe a logistike. Komponenty nebudú musieť byť v budúcnosti dodávané do dvoch, ale len do jedného závodu, čo znižuje náklady. Zároveň môžu byť vozidlá zhotovované na rovnakej výrobnej linke a odpadajú tak dodatočné výdavky na prestavovanie výroby. Produkciou modelov Volkswagen Passat a ŠKODA Superb si bratislavský závod upevní pozíciu flexibilného závodu vyrábajúceho viacero značiek pod jednou strechou.

Premiér Igor Matovič označil investíciu za skvelú správu pre Slovensko. „Všetkým nám padol kameň zo srdca,“ skonštatoval a zdôraznil významnú úlohu spoločnosti Volkswagen Slovakia v slovenskej ekonomike. Na rokovaniach sa vraj nehovorilo o možných stimuloch či úľavách, zavážiť mal prísľub o zlepšovaní podnikateľského prostredia. Argumenty, že Slovensko už viac nepotrebuje automobilky, považuje premiér za „primitívne“. Pripomenul, že v Bratislave sa vyrábajú najlepšie modely. „Môžeme a máme byť na čo hrdí,“ zhrnul.

Minister hospodárstva Richard Sulík reagoval, že rozšírenie výroby je pozitívna správa, ktorá upevňuje pozíciu Slovenska ako priemyselnej krajiny. „Z pozície ministra hospodárstva to vnímam ako silný signál a potvrdenie toho, že sa tak významná spoločnosť ako Volkswagen cíti na Slovensku dobre a vidí tu priestor pre svoje investície.“

Podľa ministra financií Eduarda Hegera je Volkswagen pre Slovensko dôležitý z troch hľadísk. Predovšetkým je priekopníkom novodobého automobilového priemyslu, patrí medzi najväčších zamestnávateľov a zároveň aj investorov. Ohlásená investícia bude podľa neho silným signálom pre ďalších potenciálnych investorov. „Verím, že budú prichádzať aj ďalšie dobré správy.“

 

Zdroj:// Systémy logistiky