Celý systém bude spustený začiatkom roku 2023. Technológiu pre automatizáciu centrálneho skladu spoločnosti Nay na Slovensku poskytne česká pobočka nórskeho Element Logic, dodávateľa automatizovaných skladových riešení AutoStore.

Sklad s rozlohou 30.000 m² sa nachádza v Prologis Parku v Senci neďaleko Bratislavy a zabezpečuje zásobovanie pre zákazníkov a predajne Nay na Slovensku a predajne Electro World v Česku. Teraz prechádza modernizáciou v rámci komplexného projektu optimalizácie a automatizácie. Automatizované riešenie skladu drobných dielov dopĺňa robotické vychystávanie Celý projekt už odštartoval a samotná inštalácia systému je plánovaná na koniec roku 2022, aby bol dostatok času na následné spustenie.

„Samotný AutoStore bol výsledkom dlhého zvažovania a porovnávania niekoľkých automatizovaných skladových systémov,“ popisuje začiatky Michal Dugáček, projektový manažér Nay a Electro World.

V počiatočnej fáze sa spoločnosť Nay rozhodla zatiaľ investovať do projektu automatizovaného riešenia nižšej jednotky miliónov eur. AutoStore bude mať zo začiatku 20.000 binov (skladovacích zásobníkov) na ploche 600 m², ktoré dokážu uskladniť až cez 30.000 SKU (stock keeping units).

„Skladba nášho sortimentu, počet SKU a kusových zásob v porovnaní s obrátkovosťou, systémom prípravy a vychystávaním objednávok však postupne hrali skôr v prospech riešenia AutoStore,“ dodáva Michal Dugáček.

Za pomoci 26 robotov a 4 univerzálnych karuselových portov sa zvýši efektívnosť práce až trojnásobne. „Vzhľadom k rozširujúcemu sa sortimentu sa zvyšujú požiadavky na skladové pozície, narastá potreba obslužného personálu, manipulačnej techniky, ale najmä potreba vychystať výrazne väčší objem tovaru v podstatne kratšom čase,“ vysvetľuje dôvody využitia automatizácie v podniku Vladislav Krasický, riaditeľ logistky Nay a Electro World .