1) Na akých projektoch GARBE momentálne pracuje na Slovensku?

Prvý projekt Garbe Green Park Piešťany už veľmi dobre poznáte. Jedná sa o dve haly (8,000 a 16,000 m2), kde menšia je momentálne vo výstavbe a jej dokončenie očakávame koncom druhého kvartálu tohto roka. Aktuálne máme podpísaného klienta na 3K m2 a špekulatívne staviame zostávajúci priestor (5K m2). Na druhú väčšiu halu máme stavebné povolenie a výstavbu začneme ako náhle sa nám podarí prenajať menšiu halu, pripadne ak podpíšeme klienta, ktorý bude mať záujem o viac ako 5K m2.

Informačné video: https://www.youtube.com/watch?v=yuLyVqB0qkk

Druhý projekt Antracit Prešov bude mať Stavebné Povolenie na prelome Q2/Q3 2022. Najväčšou výhodou tohto projektu je jeho variabilnosť nakoľko ponúkame dve alternatívy, ako môže projekt vyzerať. Prvý variant sú tri menšie budovy + SBU a druhý variant by pozostával z jednej veľkej haly.

Informačné video: https://www.youtube.com/watch?v=vRN2w7xbRVY&t=7s

 

2) Ako by ste zhodnotil vývoj trhu logistiky a priemyselných priestorov v roku 2021, najmä na pozadí pandémie Covid-19?

Pandémia tak trochu naznačila akou dôležitou súčasťou nášho bežného života je práve logistika a jej infraštruktúra. Trh zaznamenal rekordne vysokú obsadenosť aj rast nájmu a hodnoty priemyselných nehnuteľností. Nerád o tom hovorím, ale zrejme sa dá zhodnosť hlavne to, že nášmu sektoru realít pandémia pomohla.

 

3) Aké sú podľa vás najdôležitejšie zmeny počas tejto doby (trh všeobecne, mentalita zákazníkov, konkurencia atď.)? Ako sa na ne vaša spoločnosť adaptovala

Myslím, že mentalita zákazníkov sa moc nemení, sú viac reaktívni kvôli tomu že doba je veľmi rýchla a rýchlo sa mení ich podnikateľské prostredie. Konkurencia sa vezie na vlne ESG a udržateľnosti, a len čas ukáže či to mysleli vážne. Každopádne každý robí čo môže okrem štátu a samospráv, ktorí nedokážu podporiť tvorbu kvalitných pracovných miest, ba naopak často si neplnia svoje základné funkcie.

 

4) Ako v súčasnosti vyzerá portfólio nehnuteľností spoločnosti GARBE Industrial (m2, počet logistických parkov, mestá, v ktorých sa nachádza, prenajatá plocha, plocha na prenájom atď.)

Aktuálne máme jednu existujúcu a prenajatú hlavu v Senci o veľkosti 36,000 m2 a park vo výstavbe v Piešťanoch o celkovej veľkosti 26,000 m2. Od júna 2022 tam bude voľných ešte 5,000 m2. Inak sa zameriavame na západné Slovensko a okolie Bratislavy.

 

5) Aké sú plány logistiky a priemyselného rozvoja spoločnosti GARBE Industrial? Ide viac o BTS alebo špekulatívny vývoj?

Aj aj. Rovnako je zaujímavý model BTS ako špekulatívna výstavba. Vždy sa pocitovo rozhodujeme podľa aktuálnej situácií na trhu a nestaviame si mantinely. Takisto chceme robiť v lokalitách, kde nás chcú a kde nás to baví. Naozaj našou jedinou brzdou je štát, povoľovacie procesy a celkové podnikateľské prostredie, realizovať náš zámer od akvizície pozemku po prenájom posledného voľného metra štvorcového je naozaj maličkosť.