Digitálna transformácia prebieha v celom prístavnom priemysle, od námorných nákladných lodí a lodných terminálov až po skladovacie, logistické a dopravné operácie, ktoré umožňujú ďalší pohyb tovaru. Aby však bolo možné využiť mnoho výhod digitalizácie (vyššej efektivity, produktivity, rýchlosti, kontroly a prehľadu), musia podniky v každej fáze dodávateľského reťazca digitalizovať procesy a vybaviť svoje tímy správnou technológiou.

„Zásadným prvkom digitálnej transformácie je využívanie spoľahlivých mobilných riešení od zariadenia až po softvér a riešenia, ktoré je možné namontovať do vozidiel. Odolné tablety spoločnosti Panasonic TOUGHBOOK môžu byť užitočnými nástrojmi pre každého z hlavných hráčov v prístavoch: Námorní prepravcovia ich môžu používať na kontrolu nákladu, sledovanie nákladu a dokumentáciu,“ hovorí Luca Legnani, európsky marketingový manažér spoločnosti Panasonic TOUGHBOOK Europe.

Terminály pre vykládku/nakládku, zabudovanie zariadení do rôznych strojov používaných na premiestňovanie kontajnerov, dokumentáciu, dohľad nad operáciami na zemi a dohľad nad ropnými tankermi. Logistické služby na monitorovanie a dohľad nad operáciami na zemi, ako aj na komunikáciu a dokumentáciu. Vnútroštátni dopravcovia na overovanie, odbavovanie nákladu a navigáciu. Technické služby pre komunikáciu, prenos dát, zisťovanie stavu úloh, vzdialenú podporu a odbavovanie.

Digitalizácia prevádzky talianskeho logistického centra Interporto Padova, popredné talianske logistické centrum nákladnej dopravy, využíva plne odolné tablety Panasonic TOUGHBOOK na zvýšenie produktivity, efektivity a udržateľnosti. Interporto sa nachádza na kľúčových cestných, železničných a prístavných komunikačných trasách pre severovýchodné Taliansko a Európu. Každý deň odtiaľto odchádza a prichádza sem približne dvadsať nákladných vlakov, ktoré pravidelne spájajú hlavné talianske a európske prístavy.

Hlavnou úlohou Interporta je rozvoj kombinovanej dopravy podporou používania železnice na dlhé vzdialenosti ako alternatívy k cestnej doprave. Odolné mobilné zariadenia slúžia na zobrazenie a riadenie operácií v reálnom čase, ako zdroj informácií pre pracovníkov a pri manipulácii so strojmi. Odolné tablety používajú cez deň v noci pracovníci v teréne, ktorí vykonávajú operácie v daždi, snehu a na slnku pozdĺž koľají.

Operátori nepretržite prijímajú a odosielajú informácie zo zariadenia a vďaka LTE pripojeniu sú neustále online, a to aj napriek prítomnosti vysokých kovových konštrukcií, ako sú žeriavy a steny kontajnerov. Tablet sa používa aj v kokpite vozidiel manipulujúcich s kontajnermi, odkiaľ sú vodičom v reálnom čase odovzdávané informácie súvisiace s prevádzkou.

Ďalší globálny operátor Spoločnosť DP World, ktorá je popredným prostredníkom globálneho obchodu a neoddeliteľnou súčasťou dodávateľského reťazca, taktiež využíva odolné notebooky a tablety Panasonic TOUGHBOOK na zvýšenie produktivity a zlepšenie zákazníckeho servisu na svojom vyťaženom termináli v Southamptone v Spojenom kráľovstve.

Terminál DP World Southampton chcel riešenie mobilnej výpočtovej techniky pre vedúcich pracovníkov, ktorí pri všetkých lodiach, ktoré do terminálu dorazia, nesú zodpovednosť za zaistenie bezpečnej a správnej nakládky a vykládky kontajnerov. Po preskúmaní radu mobilných zariadení Panasonic TOUGHBOOK si vybrali odolné tablety a vytvorili vlastný softvérový program, ktorý poskytuje vedúcim operátorom samostatnosť pri rozhodovaní na mieste, čo zvýšilo produktivitu a znížilo náklady.