Slovenská developerská spoločnosť KLM real estate, ktorá už takmer dvadsať rokov úspešne pôsobí na trhu a za sebou má desiatky real-estate projektov, získala stavebné povolenie a začala s výstavbou novej expedičnej haly v rastúcej obchodnej zóne Trnavy. Slúžiť bude spoločnosti Slovak Parcel Service (SPS) ako cross-dock pracovisko na rýchle vybavovanie objednávok z online obchodov a redistribúciu tovarov zákazníkov. Hala s rozlohou 1400 m2 vyrastie na pozemku s rozlohou približne 10 000 m2 v blízkosti predajní veľkých obchodných reťazcov OBI, Mountfield, Siko, Sconto, Jysk a neďaleko automobilky PSA a priemyselného parku CTP. Pozemok prislúchajúci k hale je určený na ďalšiu expanziu expedičného pracoviska, ktoré je súčasťou základnej infraštruktúry a najmä predpokladom ďalšieho rozvoja online obchodovania.

Logistický development sa otvára individuálnym investorom

Pandémia urýchlila vývoj elektronického obchodu. Nárast e-shopov a zmeny v nákupných zvyklostiach obyvateľstva nahrávajú aj prepravcom a doručovateľským službám. Požiadavky na rýchlejšie vybavovanie objednávok a doručovanie priamo k zákazníkovi, ktoré sú dôsledkom tohto vývoja, vytvárajú dopyt aj po cross-dock halách. Práve tie tvoria základnú infraštruktúru online obchodovania a predpoklad jeho ďalšieho rozvoja.

Podiel online tržieb na maloobchodnom predaji v európskych krajinách dosiahol v roku 2020 niečo vyše 16 %. Na Slovensku to bolo len 4,6 %, no tempo rastu je rýchle. Priemerne 25 % ročne v posledných štyroch rokoch. To predstavuje zaujímavý potenciál a aj jedinečnú príležitosť pre slovenských investorov. Výstavba expedičnej haly v Trnave pre klienta SPS je toho príkladom. Z pohľadu financovania je navyše unikátom. Prvý raz v histórii Slovenska sa na jej výstavbe podieľajú individuálni investori z investičnej platformy Crowdberry.

„Pri financovaní projektu v Trnave sme siahli po inovatívnej možnosti financovania našich rozvojových aktivít prostredníctvom kapitálových investícií. Chceli sme ho vyskúšať v developmente logistickej nehnuteľnosti. Dôležité bolo, že nám umožňuje rast portfólia a spoločnosti. Má potenciál flexibilného financovania našich projektov, dlhodobej spolupráce s investormi a zaujímavé podmienky. Teraz už môžem povedať, že sa nám to osvedčilo a budeme pokračovať. Prostredníctvom platformy Crowdberry sme už získali kapitál aj na  ďalšie naše projekty – logistickú halu v Nitre a retail park v Piešťanoch,“ hovorí Michal Kozáček, člen predstavenstva spoločnosti KLM.

„Realitné odvetvie je pre svoju stabilitu investorsky naďalej atraktívne, v čase pandémie aj ako ochrana pred infláciou. Predovšetkým niektoré jeho segmenty, vrátane logistiky. Kým v predchádzajúcich obdobiach bola herným poľom výlučne pre veľkých medzinárodných investorov, v súčasnosti sa development otvára aj menším,  individuálnym investorom. Prvým prípadom v logistike na Slovensku je development distribučnej haly v Trnave, ktorej developer KLM real estate sa tomuto kapitálu otvoril. Pre individuálnych investorov je ponuka vstúpiť do profesionálne pripravenej nehnuteľnosti, spoluvlastniť ju priamo s developerom a participovať na developerskom zisku jedinečnou šancou a v podstate slovenským unikátom,“  hovorí Peter Bečár z Crowdberry.

 

Zdroj:// Systémy logistiky