Zostávajúcu časť tvoril modelový rad Ceed. Najvyrábanejšia bola klasická päťdverová karosárska verzia tohto modelu tesne nasledovaná crossoverom XCeed. Elektrifikované modely Ceed Sportswagon PHEV a XCeed PHEV tvorili takmer 8 % a mild hybridné verzie modelov Sportage a Ceed predstavovali 11,9 % všetkých vyrobených vozidiel.

„Máme za sebou náročný rok 2020. Aj napriek všetkým ťažkostiam a nástrahám sa nám podarilo vyrobiť 268 200 vozidiel a takmer 275 tisíc motorov. Som veľmi rád že aj novinky ako crossover XCeed a elektrifikované plug-in hybridné modely si našli svojich priaznivcov. Zákazníci oceňujú vysokú kvalitu a spoľahlivosť automobilov vyrobených v Kia Motors Slovakia. Verím, že celková situácia sa v roku 2021 zlepší, budeme pokračovať v investíciách s cieľom zlepšiť našu konkurencieschopnosť,“ povedal  Seok Bong Kim, prezident Kia Motors Slovakia.

Rok 2020 bol v dôsledku pandémie obdobím lokálnych a globálnych krízových situácií, ktoré negatívne ovplyvňovali výrobu v závode. Vedenie spoločnosti spolu s novozvoleným výborom odborovej organizácie ZO OZ KOVO Kia sa dohodlo na spolupráci pri prekonávaní náročných situácií v roku 2021 a zlepšovaní konkurencieschopnosti na európskom trhu.

Spoločnú deklaráciu podpísali Martin Čech, predseda odborovej organizácie ZO OZ KOVO Kia a Dušan Dvořák, vedúci Oddelenia vzťahov zo zamestnancami. Obe strany sú presvedčené, že vzájomná dôvera a aktívna spolupráca spolu s pružnou výrobnou prevádzkou sú základom pre úspešné prekonávanie rýchlych zmien v automobilovom priemysle.

Pokojný dialóg a spolupráca bude zameraná hlavne na stabilizovanie zamestnanosti, bezpečnosť pracovného prostredia, udržanie konkurencieschopnosti  a úspešnú transformáciu závodu pri napĺňaní environmentálnych štandardov či implementácii priemyslu 4.0.

Investície a modifikácie výrobných liniek boli realizované aj v roku 2020 vo viacerých výrobných halách. Počas pravidelnej zimnej odstávky sa vďaka inštalácii robotov zvýšila automatizácia na lakovni a bola realizovaná úprava liniek na zvarovni. Hlavným cieľom investícii bolo zvyšovanie konkurencieschopnosti, modernizácia výrobného procesu, znižovanie nákladov a zvyšovanie efektivity výroby.

Počas štyroch mesiacov sa na motorárni 2 uskutočnila dlhodobo plánovaná modifikácia liniek. Išlo o investíciu v objeme viac ako 70 miliónov eur, vďaka ktorej Kia Motors Slovakia vyrába od jesene 2020 benzínové agregáty novej generácie.

V roku 2020 vyrobila Kia Motors Slovakia celkovo takmer 275 tisíc motorov. V porovnaní s rokom 2019 pokles výroby hnacích agregátov predstavoval takmer 37 %. Podiel benzínových motorov, ktoré zákazníci v modeloch Kia čoraz viac obľubujú bol 57 %. Takmer polovica vyrobených hnacích jednotiek bola použitá do automobilov vyrobených v Tepličke nad Váhom. Do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech putovalo asi 42 % vyrobených motorov. Zostávajúce vyrobené agregáty boli exportované do sesterských závodov v Turecku a Indii.

Výraznejšie zmeny Kia Motors Slovakia nezaznamenala medzi krajinami kam najviac exportuje svoje automobily. Najčastejšie v minulom roku smerovali vozidlá do Veľkej Británie nasledovalo Nemecko, Rusko, Španielsko a Poľsko. Do rebríčka desiatich najväčších exportných krajín sa dostalo aj Turecko, kam bolo vyvezených dvaapolkrát viac automobilov ako v predchádzajúcom roku. Na domácom Slovenskom trhu zostalo necelých 5 tisíc vyrobených automobilov Sportage a Ceed.

Aj napriek globálnej pandémii sa v roku 2020 zvýšil európsky predaj modelovej rodiny Ceed o 4,1% na 114 759 kusov. Ceed sa stal najpredávanejším modelom značky Kia v Európe v minulom roku. Zvýšený záujem o rodinu modelov Ceed nasleduje po úspešnom zavedení nových plug-in hybridných variantov modelov Ceed Sportswagon a XCeed. Stále populárne SUV Sportage a druhý model vyrábaný v Kia Motors Slovakia si udržiava pozíciu tretieho najpredávanejšieho modelu Kia v Európe.

 

Zdroj:// Systémy logistiky