Developerská skupina IPEC Group, investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku developuje miestny priemyselný park s rozlohou budov viac ako 30 tisíc m² bez podpory z verejných rozpočtov už viac ako 20 rokov.

K existujúcim halám a centru pribudne ďalšia výrobná hala s rozlohou až 13 300 m², ktorá zodpovedá najmodernejším štandardom pre ekologické stavby a progresívny manažment energií (energetická trieda A0). Tento týždeň stavba dosiahla glajchu, svoj najvyšší bod.

Symbolický stromček na streche umiestnil najväčší mobilný stavebný žeriav v strednej Európe. Žeriav Liebherr MK 140 PLUS môže narásť do takmer 100 metrov a dočiahnuť až na 58,5 metra. Jeho nosnosť sa odvíja od pracovnej polohy a výšky. Pri plne vysunutom pojazdnom vozíku až po koniec výložníka je nosnosť 1 900 kilogramov. Stroj však na 12 metrov dosahuje celkovú maximálnu nosnosť až 8 000 kilogramov. Na stavbe v Senici umiestňuje veľmi ťažké jednotky vzduchotechniky, ktoré by bežné mobilné žeriavy neuniesli. Statické stroje zas už s ohľadom na pokročilú stavbu nie sú na túto prácu vhodné.

Súčasťou areálu je aj rozsiahle výskumno-vývojové centrum pre klimatizačných jednotky – vrátane tých, ktoré budú využívané v elektromobiloch.

„Sme radi, že okrem zvýšenia zamestnanosti v Senici sa priaznivé vplyvy prejavujú aj na neustálom zvyšovaní jeho príjmov,“ hovorí Ivan Čarnogurský, generálny riaditeľ IPEC Group. „IPEC Group tu vybudoval areál pre výrobu a výskum s exportom viac ako 250 miliónov eur, z ktorého len ročné odvody do poisťovní a daní dosahujú približne 12 miliónov eur. Výšku investície investora obdrží štát a poisťovne cez dane a odvody do dvoch rokov,“ dodáva.

„Pre mesto sú investície, ktoré udržiavajú našich rodákov v meste a ešte k tomu ešte prinášajú pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotu, kľúčové. Bonusom tu je aktívna spolupráca investora s mestom pri zakomponovaní stavby do prostredia,“ skonštatoval primátor Senice Martin Džačovský.

„Táto investícia má viaceré benefity, ktoré vieme v kraji využiť. Súvisia predovšetkým s výskumno-vývojovým centrom, vytvorením relevantného počtu nových pracovných miest, a v neposlednom rade, projekt svojimi možnosťami zamestnania a praxe zvyšuje atraktivitu nášho duálneho vzdelávania,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Nová budova, ktorá bude dokončená a odovzdaná do užívania na jeseň tohto roka, poskytne obyvateľom a návštevníkom Senice okrem zvýšenia povodňovej ochrany aj verejne prístupnú zelenú zónu a upravený park s možnosťou využitia na relaxačné a športové aktivity.