Spoločnosť Garbe dokončila predaj Garbe Green Park Piešťany. Priemyselný park s veľkosťou takmer 28 000 m2 je atraktívnou akvizíciou vďaka tomu, že je plne prenajatý, je v rámci strednej Európy unikátny v oblasti udržateľnosti a uhlíkovo neutrálny. Kupujúcim je česká spoločnosť Patria investiční společnost, ktorá je súčasťou Skupiny ČSOB. Ide o jej prvú akvizíciu do podielového fondu, ktorý sa chystá v priebehu roku 2025 otvoriť retailovým klientom ČSOB. Doteraz sa zameriavala iba na uzavreté fondy pre kvalifikovaných investorov z radov klientov Privátneho bankovníctva a Wealth office ČSOB. Garbe zostáva po predaji v Green Parku property manažérom. Hodnota transakcie nebola zverejnená.

„Na trhy strednej a východnej Európy sme vstúpili pred štyrmi rokmi. Vybudovali sme tu niekoľko priemyselných parkov, ktoré spĺňajú vysoké technické požiadavky a certifikácie v oblasti udržateľnosti. Ich atraktivitu podčiarkuje aj záujem nájomcov, ktorí oceňujú dostupnosť a kvalitu našich projektov. Po trojročnom developerskom cykle je logické, že Garbe sa dostalo do etapy, kedy ponúka investorom svoje prvé projekty na predaj, a to nielen na Slovensku, ale aj Česku av Poľsku,“ hovorí Martin Polák, riaditeľ Garbe Industrial Real Estate pre východné a stredné Európu.

Nina Kozáková, predsedníčka predstavenstva Patria investiční společnost, k transakcii dodáva: „Sme radi, že práve development skupiny Garbe Industrial Real Estate je prvým aktívom v našom novom fonde. Atraktívna lokalita, výborní nájomcovia, dlhé nájomné zmluvy a zodpovedný prístup developera k udržateľnosti a kvalite sú v súlade s našou investičnou stratégiou“.

Garbe Green Park Piešťany bol vlajkovou loďou spoločnosti v oblasti udržateľnosti v regióne strednej a východnej Európy. Park je vďaka svojmu vybaveniu uhlíkovo neutrálny, pre svoju prevádzku nevyužíva plyn, je vybavený fotovoltaickými panelmi a priamo v parku prebieha recyklácia vody, ktorá je čerpaná z vlastnej studne. Budova je vybavená tepelnými čerpadlami a na pozemku sú zachované lúky a pôvodné zalesnenie. Garbe Green Park Piešťany sa nachádza priamo na diaľničnom zjazde na Piešťany, 80 km od Bratislavy a 110 km od Žiliny. Vďaka tejto polohe ponúka jednoduché spojenie na ďalšie trhy nielen v strednej Európe. Zastávka hromadnej dopravy sa nachádza na hranici parku.

Nehnuteľnostnými poradcami Garbe pri transakcii boli spoločnosti Kinstellar a ASB. Pre Patriu právnu stránku zabezpečovala kancelária Wilsons, finančné poradenstvo TPA, technické poradenstvo Gleeds a ocenenie zaistilo iO Partners.