Čiastočne lepšia dostupnosť dielov a plynulejšia logistika. Aj takto hodnotí rok 2023 automobilka Kia Slovakia. Napriek tomu však fabrika podľa vyjadrenia jej hovorcu Tomáša Potočeka musela riešiť viaceré výzvy týkajúce sa logistiky.

Pre nasledujúce obdobie budú zásadné nové európske normy a legislatíva ako napríklad Euro 7, ktoré sa významne dotknú výrobcov automobilov a vyžiadajú si veľmi veľké úsilie, finančné prostriedky a čas potrebný na ich aplikáciu.

Kľúčovou investíciou končiaceho sa roka bola v žilinskej automobilke generačná výmena 56 robotov na karosárni počas letnej odstávky.

„Tento projekt pokračuje výmenou ďalších 12 robotov počas vianočnej celozávodnej odstávky,“ doplnil T. Potoček. V karosárni fabrika tento rok úspešne spustila projekt kolaboratívnych robotov. Na lakovni sa jej zase podarilo zvýšiť úroveň automatizácie na linke tmelenia pridaním siedmich nových robotov.

Výrobné výsledky za rok 2023 ako aj plán výroby na budúci rok zverejní spoločnosť začiatkom budúceho roka. Ako však prezradil Potoček, investície by v nasledujúcom období mali smerovať najmä do nových technológií, kvality, automatizácie či ergonómie.