„Celková výška investícií do nehnuteľností v Európe sa v druhom kvartáli tohto roku vyšplhala na sumu 70 miliárd eur,“ uvádza CBRE, podľa ktorej ide až o 45-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020.

Podľa odborníkov bol tento nárast spôsobený hlavne veľmi silnou investičnou aktivitou vo Veľkej Británii a v Nemecku. Za prvý polrok 2021 objem investícií v Európe dosiahol úroveň 125,6 miliárd eur.

„Investície do komerčných nehnuteľností na Slovensku kopírujú trend zo zahraničia. V druhom kvartáli 2021 sme rovnako zaznamenali vysoký objem investícií, prevažne však z dôvodu predaja Auparku, ktorý tvoril takmer 81 percent z celkového objemu investícií za toto obdobie,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka. „Za prvý polrok evidujeme objem vo výške 470 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 33 percent,“ dodáva.

Spoločnosť CBRE uvádza, že za prvý polrok 2021 sa na Slovensku najviac preinvestovalo do maloobchodných komerčných nehnuteľností (59 percent), za nimi nasledovali kancelárie (20 percent) a logistické nehnuteľnosti (14 percent). Do kombinácie maloobchodu s kanceláriami sa investovalo 30 miliónov eur, čo predstavuje sedem percent z celkového objemu.

„Z hľadiska prílevu kapitálu najviac investovali práve slovenskí investori (87 percent) a investor z Austrálie (13 percent),“ uvádza spoločnosť. V rámci Európy najviac investícií zaznamenali priemyselné (nárast o 64 percent) aj kancelárske nehnuteľnosti (nárast o 37 percent), oživenia sa dočkal už aj trh s hotelmi (nárast o deväť percent). „Objem investícií poklesol len v prípade rezidenčných nehnuteľností,“ dodáva CBRE.

 

Zdroj:// Retrend