"V súčasnej dobe sa spoločne s ďalšími obcami snažíme zabrániť výstavbe logisticko-výrobného areálu na okraji mesta práve z dôvodu extrémneho zaťaženia častí mesta kamiónovou dopravou," povedal českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Projekt v severnej časti Českých Budějovíc blízkosti zjazdu z diaľnice pripravuje skupina CTP. Štát má blízko aktuálneho obchodu Makro. V juhočeskej metropole sa aktuálne stavia obchvat mesta, ktorý bude súčasťou diaľnice D3 smerom do Rakúska.

Ľahké to nebudú mať stavitelia hál ani pri diaľnici D35. Jej výstavba v súčasnosti prebieha na území východných Čiech. Dopravná tepna má viesť aj v okolí Litomyšle. "Logistické haly okolo nášho mesta určite nechceme a bol to jeden z hlavných argumentov, prečo sme nechceli priamy zjazd do mesta v smere od Českej Třebovej," povedal starosta Litomyšle Daniel Brýdl. Problémy má rovnako projekt na výstavbu najväčšieho sklad v Česku. V Užice pri Prahe na dohľad od diaľnice D8 ho pre nemecký Daimler pripravuje developer CTP. Obciam sa však projekt na obrie halu pre náhradné diely automobilky pre celý svet nepozdáva.

"Predmetný zámer je natoľko rozsiahly, že jeho potenciálny negatívny vplyv mohli ovplyvniť životné prostredie mesta Odolena Voda. Územie nášho chotára je zasiahnuté nadlimitnými emisiami jemného polietavého prachu a nadmerným hlukom, "oznámila starostka Odolena Vody Hana Plecitá. Zdôraznila, že je to pozícia celého vedenia radnice. Rad radníc z okolia diaľnice D8 blízkosti metropoly preto dala ministerstvu životného prostredia podnet k preskúmaniu posudku ohľadom vplyvov stavby na životné prostredie. Naviac sa tamojšie samosprávy združili do zoskupení Koridor D8, ktoré si kladie za cieľ obmedziť rozsiahlu priemyselnú výstavbu okolo tejto časti diaľnice Developeri miesto konfliktov s radnicami a obyvateľmi pri výstavbe na "zelených lúkach" volí v poslednom období radšej novú výstavbu na mieste schátraných priemyselných areálov. 

"Vzhľadom na takmer neefektívne stavebnému zákonu a aktuálnemu postoji municipalít k výstavbe na zelenej lúke je v poslednej dobe akvizície brownfieldov veľkým trendom medzi developermi. Využitím brownfieldov predchádza developeri väčšiemu odporu miestnych obyvateľov a taktiež často zdĺhavému povoľovaciemu konaniu. Predpokladáme, že tento trend bude pretrvávať aj v budúcnosti. Veríme že to je správny smer pre expanziu aktivít developerov naprieč všetkými odvetvím, "uviedol David Vais, vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností v poradenskej spoločnosti JLL. Na Brownfield projekty stavajú aj pripravujú napríklad realitnej spoločnosti Panattoni alebo Accolade. V Prahe na brownfieldy vsádza aj najväčší staviteľ bytov Central Group.

Zdroj: www.e15.cz