Aj keď sa panelisté zhodli na tom, že maloobchod je jedným z odvetví najviac zasiahnutých krízou s Koronavirové krízou, určite existuje priestor pre optimizmus. Kým má aktívum dobré základy, ako je obľúbené miesto, a schopnosť rozvíjať nové perspektívy, Duarte Cabral (Sonae Sierra) stále vidia dobré príležitosti v maloobchodnom sektore. Musíme však byť opatrnejší a stanoviť dlhodobo nové priority, dodal.

Troy Javaher (Lincoln Property Company) tiež poukázal na to, že niektoré z maloobchodných parkov jeho spoločnosti na slovenskom a v Českej republike si vedú lepšie ako kedykoľvek predtým. Existuje menšia konkurencia ako predtým, čo môže byť pre niektorých hráčov na trhu dobrá príležitosť.

Prírodné veda a zdravotníctva patrí medzi víťazov krízy. Spoločnosti vo Viedni zameranej na farmáciu a laboratóriá boli počas posledných mesiacov zlatým štandardom a ideálnym nájomcom, vysvetlil Paul Hallam (GalCap Europe). Pokiaľ ide o umiestnenie, zameranie sa v tejto chvíli stále sústredí na hlavné mestá, ale z dlhodobého hľadiska existujú dobré príležitosti aj v stredných mestách, ako je poľský Krakov.

Pandémie COVID-19 zdôraznila význam logistiky v globálnej ekonomike, uviedol Paweł Sapek (ProLogis). Od Ázie cez Európu až po Spojené štáty sa logistika stala najdôležitejším prínosom operácií. Vzhľadom k tomu, že sa spotrebiteľské trendy a zvyky menia, je pre prispôsobenie novým vzorom dôležitá prestavba dodávateľských reťazcov.

Nájomné na logistickom trhu v strednej a východnej Európe mierne stúpa, zatiaľ čo dopyt po krátkodobých prenájmoch stúpa, vysvetlil Otis Spencer (P3 Logistic Parks).

Aj keď ľudia chcú mať v tejto chvíli väčšiu flexibilitu, nedochádza k žiadnym skutočným zmenám v oblasti prenájmu kancelárií, päťročný prenájom zostáva stále štandardom, dodal Victor Constantinescu (Kinstellar), ktorý zistil, že vlastníci a nájomcovia sa zvyčajne dokážu vyrovnať.

Adrian Karczewicz (Skanska) zdôraznil význam analýzy dát a nových technológií. Technológia umožňuje ľuďom pohybovať sa po kancelárskej budove jednoduchým používaním svojich telefónov, bez toho aby sa čohokoľvek dotýkali alebo tlačili na tlačidlá, čo je obzvlášť dôležité počas pandémie. Ďalej môžeme merať, ako sa ľudia pohybujú v budovách, a zaznamenávať, ktoré zariadenia používajú, čo pomáha posúdiť, ako by mali byť budovy navrhnuté v budúcnosti.

 

Zdroj: // Property Forum