Dopyt po batériách na celom svete stúpa. Tento segment je preto v rámci automobilového priemyslu dôležitý a rôzni svetoví výrobcovia batérií sa snažia prinášať nové, efektívnejšie riešenia. Výnimkou nie je ani slovenská spoločnosť InoBat, ktorá spája sily s americkým výrobcom batérií, spoločnosťou Group14 Technologies.

Klasické lítium-ionové batérie sú pomerne neefektívne a v budúcnosti by ich mali nahradiť lítiové batérie na báze kremíka. Práve takúto batériu budú budú spoločnosti vzájomne vyvíjať.

Dnešné lítiové batérie používajú anódu na báze grafénu. Grafénová anóda má dobré vlastnosti a batérie s jej využitím disponujú solídnou energetickou hustotou. Anóda na báze kremíka ale môže byť podľa odborníkov až 10-krát energeticky efektívnejšia. Group14 je priekopníkom v oblasti kremíkových batériových technológií a už teraz dokáže produkovať 120 ton kremíkových batérií ročne.

V súčasnosti má však všetky kapacity vyčerpané pre zákazníkov vyrábajúcich spotrebnú elektroniku. Spolupráca so spoločnosťou InoBat má prispieť k rozšíreniu výrobných kapacít a batérie na báze kremíka by tak mali byť k dispozícii aj pre výrobcov automobilov.