Rozširovanie kapacity pobočiek Gebrüder Weiss vychádza z dlhodobých plánov logistické spoločnosti a dobre zapadá do rastúceho počtu zásielok. Nárast B2C zásielok začal v vlani na jar a pokračoval až do prelomu apríla a mája tohto roku. So znovuotvorením maloobchodov začal stúpať aj objem zásielok B2B. Na konci júna tohto roka objem všetkých prepravovaných zásielok prekračoval hodnoty z najsilnejších mesiacov vianočnej sezóny. Ďalšie rekordné čísla objemu a počtu zásielok očakáva Gebrüder Weiss v SR tiež na jeseň a pred Vianocami tohto roka.

"Celková manipulačná a skladová plocha len na pobočkách v Jenča a Syrovice narastie na 30 600 metrov štvorcových," vysvetľuje Jan Kodada, riaditeľ obchodu a marketingu. "Spoločne s novými vykládkovými rampami tak budeme schopní odbaviť vyšší počet zásielok, a to dokonca v kratšom čase ako doteraz. Pomôžu nám k tomu aj nové rampy uspôsobené tiež k nakládke menších vozidiel - práve tá sa najčastejšie využívajú na doručenie zásielok koncovým zákazníkom. "

Na slovenskom pribúdajú tisíce štvorcových metrov

Od polovice leta 2021 bude v slovenskom Senci pri Bratislave v prevádzke rozšírený logistický objekt s novú administratívnu, logistickú aj skladovú častí. Areál sa rozšíril zhruba o 20 tisíc štvorcových metrov. Druhá najväčšiu investície Gebrüder Weiss od roku 2013 na slovenskom prinesie rozšírenie priestorov o 5000 štvorcových metrov v logistickom skladu, o 2200 štvorcových metrov v oblasti prekládky a tiež o 500 štvorcových metrov v administratívnej oblasti. Ďalšia možnosť rozšírenia skladov o 10 tisíc štvorcových metrov zostáva zatiaľ v rezerve.

Spoločnosť sa aj na slovenskom území rozhodla pre ďalšiu expanziu, aby mohla aj naďalej ponúkať vysoký štandard kvality služieb. V nových priestoroch investuje najmä do ekologických riešení ako je LED osvetlenie, nízkoenergetická zariadenie A +, triedenie odpadu alebo inteligentný systém vykurovania a chladenia.

Pozitívny vývoj je do značnej miery výsledkom vysokej dopytu v sektore e-commerce. Tiež sa spoločnosti vďaka hustej prepravnej sieti a možnostiam priameho prepojenia na všetky európske trhy podarilo získať dôležité zákazníkov. Aktuálne Gebrüder Weiss SK tiež zaznamenáva nárast dodávok o približne 40 percent v oblasti pozemnej dopravy a služby Home Delivery.

Sklady v Maďarsku otvoria jadranský koridor

V rámci posilňovania pobočkovej siete otvoril Gebrüder Weiss pred niekoľkými týždňami dve strategicky dôležité nové lokácie v Zalaegerszegu na západe Maďarsku a Pécsi na juhu krajiny. Obe sa nachádzajú na dôležitých dopravných spojoch do južnej a juhovýchodnej Európy - takzvaný jadranský koridor. Kompletné portfólio služieb môže byť teraz ponúkané na celom maďarskom území. Na ňom došlo, podobne ako v Českej republike, k prudkému medziročnému rastu počtu zásielok najmä v oblasti Home Delivery.

Ďalšie nové manipulačné a logistické priestory o rozlohe viac ako 5000 štvorcových metrov, ktoré majú byť dokončené do roku 2024, vznikajú v Györi. Súčasná pobočka v Hajdúdorog bude koncom roka 2021 premiestnená do asi 30 kilometrov vzdialeného Polgár a bude môcť využívať logistickej plochy, ktoré sú približne trikrát väčšie ako doterajšie.

Významnými zmenami má prejsť aj najväčší maďarská pobočka v Dunaharaszti pri Budapešti. Do roku 2023 má byť pri Budapešti postavené 22 tisíc štvorcových metrov nových kancelárskych a logistických komplexov, čím sa prakticky zdvojnásobí plochy, ktorú má Gebrüder Weiss v maďarskej metropole k dispozícii teraz.