Na dekarbonizáciu a udržateľnosť sa v dm kladie dôraz už dlhé roky. Úplné odpojenie prevádzok dm vo všetkých krajinách dm od fosílnych palív má byť realizované do konca obchodného roka 2029/30, a to k 30. septembru 2030. Od júna 2023 do apríla 2024 dm na Slovensku odpojila od fosílnych palív celkovo 17 starých filiálok a plánuje s odpájaním pokračovať aj naďalej. Tieto filiálky boli prestavané tak, aby pri vykurovaní obchodných aj vedľajších priestorov využívali elektrickú energiu namiesto zemného plynu.

„Znižovanie napojenia dm drogerie markt na fosílne palivá je dôležitým krokom pri riešení klimatickej zmeny, keďže jedným z hlavných zdrojov otepľovania sú práve fosílne palivá. Tento nový typ investícií znamená pre nás v dm, ako aj pre našich zákazníkov, vo viacerých smeroch väčšiu nezávislosť, väčšiu udržateľnosť, zdravšie prostredie a aj vysokú kvalitu kozmetiky a potravín vďaka optimálnej teplote a vlhkosti v prevádzkach,“ povedaj Juraj Charvát, prokurista spoločnosti dm drogerie mart.

Dm má na Slovensku v súčasnosti 159 filiálok, z ktorých aktuálne 64 využíva na kúrenie iba elektrickú energiu. Na tento účel využíva VRV systém, a to konkrétne tepelné čerpadlo s kontinuálnym vykurovaním Daikin VRV IV+. V nasledujúcom obchodnom roku plánuje dm odpojiť ďalších 20 filiálok. Celý proces je náročný z hľadiska komunikácie s prenajímateľmi a hlavne pri starších objektoch komplikuje proces nedostatočná technická dokumentácia.

V aktuálnom obchodnom roku dm uviedla do prevádzky nový sklad v logistickom centre Prologis v Senci s plochou 30 000 m2, ku ktorému patria aj administratívne vstavky s celkovou plochou 4 300 m2. Skladová plocha využíva na kúrenie aj chladenie Rooftopy od spoločnosti Lennox, doplnené o splitové jednotky Daikin. Rovnako plochy určené na administratívu a riadenie skladu vykuruje čisto elektrickou energiou, ktorá slúži aj na prípravu TÚV.

Všetky produkty sú tu celoročne skladované v optimálnych podmienkach, až kým sa dostanú na pulty predajní. Zaujímavosťou bola inštalácia 12 kusov kľúčovej chladiacej technológie na strechu logistického centra helikoptérou.