Výstavba jednej z najmodernejších komerčných zón na Slovensku v blízkosti bratislavského letiska s rozlohou 130 000 m2 sa začne v budúcom roku. Spoločnosť GLP, developer obchodných a priemyselných nehnuteľností, získala územné rozhodnutie pre výstavbu Obchodnej zóny GLP Bratislava a môže tak začať s rozvojom lokality Pharos.

„Chceme ukázať, že obchodné a priemyselné zóny môžu dobre slúžiť svojim užívateľom a zároveň byť šetrné k životnému prostrediu s minimálnym negatívnym vplyvom na svoje okolie. Areál sme preto navrhli tak, aby harmonicky zapadal do okolitého prostredia a bol v súlade s požadovanými regulačnými štandardmi. Máme značné skúsenosti s výstavbou podobných komerčných zón pri využití moderných technológií a inovácií. Tento model výstavby s veľkým úspechom aplikujeme v celom stredoeurópskom regióne,“ hovorí Jan Palek, riaditeľ spoločnosti GLP pre Slovensko a Česko.

Obchodná zóna GLP Bratislava sa bude skladať z piatich jednopodlažných nízkoenergetických budov šetrných k životnému prostrediu, ktoré budú využívať obnoviteľné zdroje energie. Development budú tvoriť moderné viacúčelové budovy, ktoré poskytnú priestory pre rôzne druhy podnikania, a ponúkne navyše širokej verejnosti množstvo služieb. „Časť komplexu je navrhnutá pre predajné showroomy, pričom už teraz prebiehajú rokovania s množstvom záujemcov. Ďalšie budovy v areáli môžu byť využité na technologický vývoj a výskum alebo na robotickú logistiku,“ dodáva Jan Palek.

„Obchodná zóna GLP Bratislava s rozlohou 130 000 m² bude vybudovaná so zameraním na ESG a okrem logistických priestorov ponúkne aj tzv. business units, čo sú priestory ideálne pre potreby menších firiem alebo start-upov. Poskytne tiež moderné technológie a služby vrátane inteligentného merania energií a prevádzkových údajov, systémov tepelných čerpadiel a recyklácie sivej vody, a to všetko v súlade s normami BREEAM,“ dodáva Jan Palek, riaditeľ spoločnosti GLP pre Slovensko a Českú republiku.

Rok 2023 priniesol dobré hospodárske výsledky

V roku 2023 dosiahla spoločnosť GLP veľmi dobré prevádzkové výsledky vo všetkých svojich obchodných oblastiach. GLP je popredným svetovým vlastníkom a developerom logistických a priemyselných nehnuteľností a zameriava sa aj na výstavbu obnoviteľných zdrojov energie a dátových centier. Spoločnosť GLP prevádzkuje aj niekoľko objektov v Českej republike a na Slovensku.

V minulom roku spoločnosť GLP prenajala 30,7 mil. m² logistických priestorov, čo predstavuje medziročný nárast o 4 %. Ku koncu roka sa miera prenájmu ustálila na úrovni 92 %. Moderné logistické priestory spoločnosti GLP, ktoré sa vyznačujú širokou škálou služieb správy nehnuteľností, neustále priťahujú nových zákazníkov a udržiavajú si lojalitu tých existujúcich. Potvrdzuje to skutočnosť, že globálni klienti využívajúci služby spoločnosti GLP vo viacerých krajinách predstavujú 20 % celkovej celosvetovej prenajatej plochy.